Oskar Lindvall

OSKAR LINDVALL

28/1 - 12/2 2023

”Det måste stökas till!”

– Den här fågeln har jag lånat till en målning.

Oskar Lindvall pekar på bilden i seriealbumet ”De torra tårarnas furste” av belgarna Stephen Desberg och Johan de Moor. Serien utspelas i en gammal stad som påminner om Venedig. Miljön ovan vattenytan är fylld av fåglar, föremål och allehanda detaljer. Det är dem han lånar, eller snarare inspireras av. För hans fågel i målningen Rop är inte någon kopia av albumets lilla vassnäbbade fågel. De har sina likheter men ändå helt skilda karaktärer.

– Jag målat – och målat om – i fyra fem lager.

Oskar Lindvall arbetar med färg och stora, mjuka former, målar i tunna, transparanta lager.

– När det lyser igenom från lagren under, då tycker jag det blir mer intressant. Det måste stökas till!

Penselmåleri är sällsynt. Viktigaste verktyget är målarskrapan, den breder ut färgen och bearbetar ytorna. Spåren är skrapiga, kantiga. Ett måleri med motstånd.

– Jag brukar börja med starka färger, så det kan sticka fram saker som en neonfärg. Sedan tona ner. Det ska bli behagligt att se på. Det jag märkt är att det blir mycket rosa och gult. Det händer något i tavlorna när det skulle kunna vara något hudtonat.

Det blir timmar av målande, tillägg, överfärgning, bearbetning och, förstås, mycket skrapande.

– Men efter ett tag känns det för polerat, för duktigt eller för föreställande. Då blir det en reaktion, jag försöker förstöra målningen.

Resultatet blir gåtfulla bilder som låter blicken vandra i målningen.

– Jag vill väcka folks fantasi. Att betraktaren knäcker bilden på sitt sätt. Sedan knäcker någon annan den på ett annat sätt.

 

Utställningsperiod:

28/1-12/2 2023

Öppet onsdag-söndag kl 12-16