Hlif Thoridsdottir

"Sammanflätningar"

9/9-24/9 -23.

Textil.

Vernissage lördag 9/9 kl 12-16.

Öppet onsdagar till söndagar kl 12-16.

“Jag tycker om att det känns lite rått.”  

– Jag tänker inte, jag gör. Det var det bästa rådet jag fick av en professor på HDK: ”Tänk inte”. De fem åren på HDK Valand – Högskolan för konst och design i Göteborg – gav Hlif Thorisdottir tryggheten i att låta sin konst präglas av enkelhet. Hon kunde släppa skolslöjdens krav på det fina för att i stället söka det autentiska. 

 – På utbildningen kände jag mig hämmad av ”fint” sidentyg, När jag återanvänder textilier kan jag vara fri att göra vad jag vill med det. Resurssparandet är en bonus. På väggarna i ateljén i Kulturkvarteret Hallarna, och alltså även vid den kommande utställningen på Konstforum, ses mycket svartvitt, motiven är antydda på ett sätt som ger utrymme åt betraktarens fantasi – landskap, hus, ansikten. På små stycken av papper eller slitna bordsdukar. Inga ”tavelramar”, men några dukar är fästa på tunna trälister, upptill och nedtill.  

– Jag vill ha det skissartade. Det finns en energi, en direkthet i det. Jag tycker om att det känns lite rått! Hlif är född på Island men uppvuxen i först Västervik och senare Gislaved. Under långa skollov återvände familjen till Island, till en liten by i en fjord. Barndomens somrar slår igenom i de nästan arkaiska bilderna: vulkankullar, låga hus, gestalter – och hårflätor.  

– Jag gör bilder där det finns en närvaro, spår av liv!

Hlif Thorisdottir har ställt ut i i Sverige och utomlands. 2017 flyttade hon till Norrköping. Första gången hon ställde ut i Norrköping var 2018, i Galleri Kronans samlingsutställning ”Konst eller klocka”. Separatutställningar bland annat hos Hemslöjden i Linköping och galleriet 7B i Norrköping. 

 HLIF THORISDOTTIR Examina från HDK Valand, Göteborg 2008–2014