Elin Redin

ELIN REDIN - BETRAKTELSE

-
22 oktober-6 november

”Jag löser en bildyta så att
det ska stämma”

Konstnären Elin Redin målar collage.

– Jag tänker i mönster. Ena dagen tänker jag på ett sätt. Andra dagen på ett annat. Det blir collage av de olika dagarnas olika tankar. Det blir pusselbitar som ska funka ihop, fast de inte funkar ihop.

– Oftast målar jag upp en abstrakt grund. Skulpterar färg och form. Jag skissar upp en komposition, kör runt med kol tills jag ser vad det blir.

Det blir ett landskap, som får färg. En annan dag i ateljén bryter nya tillägg in. Det är vanligen först mot slutet av processen som gestalterna flyttar in i bilden.

– Om jag börjar på en målning med mycket landskapskänsla vill jag ha in nya element och letar. Jag tar från foton, teckningar, minnet och från fantasin.

Konstnären beskriver det som att hon placerar gestalterna som på en scen. Målningen Vinterdag bygger på ett fotografi av yngsta dottern.

– Jag tyckte om hur ljuset och skuggorna blev, det var så fint. Men jag har ändrat
färgerna.

Och så är där cirklarna, som länge tagit sig in i Elins målningar.

– Ett roligt inslag av en form, vad det nu är för något. Jag löser en bildyta så att det ska stämma. Som att lägga, nej, såga, ett pussel med färg och form.

Elin Redin är lärare på Liljeholmens folkhögskolas Konst- och Designlinje.

– Det är roligt att se eleverna, deras engagemang. Det ger även till mitt eget skapande, när jag repeterar med eleverna blir jag åter medveten.

I utställningen Betraktelse visar Elin Redin oljemåleri och kanske även några teckningar.

Utställningsperiod 22/10-6/11-2022

Öppet onsdagar-söndagar kl 12-16

S:t Persgatan 86,

Norrköping