Carl Johan De Geer

CARL JOHAN DE GEER

6/5 - 21/5 2023

-

Vernissage lördag 6/5 kl 12-16 med invigning kl 14.00.
Öppet onsdag-söndag kl 12-16

Vernissage lördag den 6 maj kl 14.00. Då invigningstalar Helena Persson, chef för Norrköpings Konstmuseum, i närvaro av konstnären. 
– Själv ska jag läsa upp första kapitlet av min nya roman Fläckar. Det utspelas i Norrköpings Konstmuseums fikarum, säger Carl Johan De Geer.

”Skisserna blir kvar, enkelt
och anspråkslöst.”

– Det ska bli så roligt att komma till Norrköping igen!
Senast konstnären Carl Johan De Geer ställde ut på Norrköpings Konstmuseum fyllde han en lastbil med rekvisita till utställningen Släkten och slavarna 2019. Där beskrev han den kände anfaderns, Louis De Geer, satsning på slavhandel i samarbete med drottning Kristina.

Till Konstforum och utställningen Tecknarens kontrakt behövs ingen lastbil. Hit kommer han med en resväska fylld av skisser, idéutkast till filmscener, scenografier, utställningar, ja allt vad den flitige mångsysslaren ägnat sig åt.
– Avsikten med skisserna är inte att de ska vara konst utan de blir kvar efter att jag löst någonting.  Kvar, enkelt och anspråkslöst, förklarar Carl Johan De Geer.

Trots allt har hans snabba tankestreck på papper ett värde, i sig själva eller för att ge inblickar i den konstnärliga processen. Men tidigt upptäckte konstnären ytterligare ett problem som han måste lösa.
– Tuschpennornas skrift bleks med tiden. Jag har en 25 år gammal Xeroxkopiator, den skriver ut med kolpulver så kopiorna kan bevaras i tusen år på arkivbeständigt papper.

Alla teckningar som visas på utställningen är därför utstkrifter, i en signerad och numrerad upplaga på 20 exemplar. På så sätt bevaras bilderna till eftervärlden.